„A mester hegedűjén játszhattam”

Nyári József László

 

Beiratkozás

Minthogy telefonos „agitátioval” a megyei napilapnak, a Kisalföldnek előfizetője lettem – amit azóta sem bántam meg, mert... – értesültem ama lehetőségemről, hogy a Széchenyi István Egyetem rám is számít, csak be kell jelentkeznem...; és mivel az utolsó utáni napon került sorra délután; e napon délelőtt a Petőfi művelődési házban nyugdíjasokra utazó egészségügyi előadás volt, ahová az általam megszokott extravagány öltözetemben – rajtam gyűrt türkizkék hímzett hosszú ruha – kerestem meg az egyetemen Mészáros Márta irodáját, és a 2010-ben Anyák napja című 110 soros költeményemben megénekelt címeremmel, amelyet kolléganője a számítógépbe adataimként, a nevemet formatioban vitte be. A személyes, fent nevezett ruhámban az egyetemi irodában abszolúte semmiféle megalázó tekintetben, beszólásban vagy ehhez hasonló megnyilvánulásban nem részesítettek, helyette a legnagyobb  boldogságukat, pozitív kisugárzásukat, szeretetüket adták, amivel belépésemkor a lelkemből kiindulva jó előre szemeimből önnönmagam is betöltöttem az egyetemi irodájukat. Jelenésemkor – lehet, érezték, felfogták lelkükkel – nem a ruha teszi a nememet, lelkem formázza a jellememet. (Bölcseleti gondolatom.) Önfeledt boldogsággal jöttem ki az irodából, és az egyetemről! E megjelenési megmérettetésem volt egy jeles intézményben dolgozó testvéreim boldog pillanata, amelyet szelíden, alázatommal megköszönök.

Előadók: dr. Lanczendorfer Zsuzsanna és dr. Szabó Róbert

Az átkos korszak: hallani nem lehetett azon megtörtént eseményekről, ami ezen előadásokon elhangzott, győri létemre. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadása valósággal a hallgatót magával ragadta, élményszámba menő volt megtudni szűk kis hazámban mily kortüneti események zajlódtak le, az előadás alapos levéltári kutakodása magával ragadott jómagamat is, bepillantást kaphattam a defibrillátor őséről, a bencés szerzetes találmányáról, a zörgő-rázós útviszonynak jótékony élettani hatásáról, Győr városnak azóta műemlékszámba menő kórházáról, az előadást követően végigjárhattam témában elhangzott már műemlékként jelzett intézményről, a közkórházunk névadójáról, munkásságáról, tevékenységéről, amely az új infók birtokában méltó helyre emelte az intézmény névadóját. Bepillantást érő esszé a foci-világában: miért csak a fővárosi klubbok lehettek aranyérmesek...

Dr. Barsi Ernő zeneiskolai hegedűtanárom szeretetteljes közvetlensége

Régen nem volt kezemben a hangszer, amikor tudomást szereztem előadásáról, eldöntöttem, saját versemmel köszöntöm fel, mindebben a sztori, előadása napján hajnali négy órakor jött az ihlet, de megkomponáltam és kérésemre engedélyezte: a mester hegedűjén játszhatok.

Professzor dr. Dézsi Csaba András

Történt kilencedik hóban tizedikén: jobb kézfej-ujjaimban probléma állott be. Ilyenkor a halandó háziorvosához fut, én 97 óta homeopátiával foglalkozom, így az agykontrollban vártam megoldásom kulcsát. A professzor úr előadására már valamivel jobbá vált, ruházatomat gombolni még nem voltam képes, így – mint már tőlem megszokottan – női trendet választva csak belebújtam a matrózcsíkos hosszú ruhámba, az előadás előtt pár szót váltottam professzor úrral, és azt a közvetlenséget, amit évfolyamtársaimtól, vagy az intézmény dolgozóitól, avagy mindenkire – újságlaptól résztvevőkre – határtalan biztonságot, boldogságot, mosolyt, amivel energiát, erőt kapok, köszönöm! Tehát a professzor előadását roppantul érdekesnek találtam, mert elhangzott itt olyan memento, ami az én gyógyászatomban szerepel kitételekkel, amire nekem is oda kell figyelnem, kinek mit ajánlhatok. Az előadás után egy kötetlen beszélgetésünkre is szakított időt, megkérve, megkapva a munkahelyi telefonszámát, jobban odafigyelhessek az alternatív gyógymód előadásomnál, mit, hogyan, miként ajánlhatok. Vagy legutóbbi előadás után síkbeli, kétdimenziós, avagy a sztereo, háromdimenziós látás kifejlesztésére, mert a földmérői főiskolámon (volt egy évfolyamtársam, ki kétdimenzióban látott), tehát gyakorlással megoldható az áttörés a síkból térlátásra!

Végezetül

Számomra ismeretlen anyag elsajátítása, agyműködésem topon tartása, új ismeretanyaggal bővítvén elmémet, szövegszerkesztésemben, gondolkozásomban, kifejezőkészségem lírámban történő kamatoztatása.

Köszönetem fejezem ki mind a Széchenyi-egyetemnek, dr. Földesi Péter rektornak, egyetemi illetékeseknek, a Kisalföld napilapnak. Figyelmességüket mireánk az úgynevezett szépkorúakra, hogy el ne tunyuljunk, igenis tudatosodjon mindnyájunkban a helyes táplálkozás, az életünkhöz való jogunk, mert ki mindezeket felismeri és cserébe tesz is valamit saját életvitel-felfogásában, birtokába jut azon ismérve: nincs korhoz kötve a földi küldetésének a határideje, csakis önnön döntésétől függ, mennyi ideig akar még e földi paradicsomban élni, létezni, ami összességében nem a pénz kérdése, hanem igenis a lélek egészsége a mérvadó! Testem lehet beteg, viszont a lélek egészsége képes a beteg testet navigálni az egészséges fele, amely egyben a hosszú élet titka is!

 

Idősvonal