„Lepipáltam a fiatalokat”

Lakó Tiborné

Kalocsán születtem. Szomorú gyereksorsom volt. Semmi szeretetet nem kaptam senkitől. Születéskor árva lettem. Édesanyám 38 évesen szívbénulást kapott. Négyen négyfelé kerültünk. Én intézetbe, tízéves bátyám árvaházba, egyik nővérem egy család fogadta be. Az idősebb nővérem Pestre került. Mire felnőttem, hét családnál nevelkedtem. Felkerülten Pestre, textilgyárba mentem. Szakmát tanultam. Később biztatásra szakérettségi tanfolyamra küldtek. Ekkor kerültem Győrbe, a Káptalandombon volt a kollégiumunk, a Révaiba jártunk tanulni. 1952-ben érettségiztem négyesre. Továbbtanultam Veszprémben. Betegség miatt kimaradtam. 1954-ben férjhez mentem Győrben. Fonodában dolgoztam nyugdíjig.

Szeretem a kihívásokat. Szeretek sok mindenbe belevágni – általában sikerrel zárul. Van három lányom, hat unokám és most „érik” a nyolcadik dédunokám. A bácsai nyugdíjasklubnak harmincharmadik éve tagja vagyok. Voltam tánckarnak, énekkarnak tagja. Szeretek rejtvényt fejteni, olvasni, utazni. Amióta elkezdődött, a Nyugdíjasegyetemre járok. Most a nyolcadik szemesztert járom. Nagyon szeretek jérni ide, sok okos dolgot hallunk, látunk.

2012-ben felkértek bennünket, segítsünk egy kísérletben, kutatásban, a látássérültek mozgásával kapcsolatban. Szívesen jelentkeztem. Bekötött szemmel egyedül kellett végigmenni a pályán. Nagyon jól sikerült. Jó volt hallani menetközben a dicséretet. Lepipáltam a fiatalokat, ők félúton letértek a pályáról. Körülbelül egy méter távolság eltérés volt csak. A második menetnél már hang szólt a célban. Ekkor pontosan célba értem. Nagyon jó érzés volt 83 évesen ezt teljesíteni. Szeretek ide járni, sok ismerőst szereztem, ezidő alatt.

A klubbal járunk Beledre nyugdíjasolimpiára. Jártunk pár éve a Dózsa-pályán sportrendezvényre. Voltam a nyugdíjasjátszótéren is, többet kipróbáltam. Szeretnék még kicsit élni. Férjem hat éve meghalt. Egyedül élek háromszáz négyzetméteres, telkes családi házban. Nagyon szeretem a kertet, igaz, nagyon sokat dolgozom benne. De most is mintakert. Sok oklevelet kaptam rá. Pár éve második lettem családi házas kategóriában Győrben. Gyógyszert soha nem szedtem, most sem. Orvost éve óta nem látok. De nem is hiányzik.

Kívánok minden társamnak még sok jó egészséget és derűt! Szeretettel!

2018/2019 őszi előadások

2018. október 08. Dr. Németh Péter Légikatasztrófák nyomában – biztonságos a repülés?
2018. október 15. Faragóné Tóth Zsuzsanna Szeniorörömtánc, avagy tánccal az Alzheimer- kór ellen
2018. október 29. Havasréti Béla A rovarok terjedésének okai és következményei
2018. november 05. Dr. Henézi Dia Közlekedésbiztonság-emberi tényező
2018. november 19. Dr. Csatai Rózsa Mire jó a statisztika? Történeti összehasonlítás a népességváltozás tökrében
Győr - Mosonmagyaróvár - Sopron                          
2018. december 03. Dr. Baranyiné dr. Kóczy Judit Népdalaink természeti szimbolikája

Idősvonal