„Jóvátétel, hogy nyugdíjasan tanulhatok”

Sipos Jánosné

Szeretek nyugdíjasegyetemista lenni? Jó kérdés. Igen, szeretek, már hét szemesztert végigjártam hiányzás nélkül és még mindig szeretek. Ez valami jóvátétel részemre, mert az ötvenes években olyan idők jártak a falun élő jobb módú családokra, hogy mindent elvittek (gabona, állatok) jóvátétel címén, tehát nem volt miből taníttatni a gyermekeket. Ez már nagyon régen volt, a mai fiatalok ezt már nem is értik.

„A jó pap is holtig tanul” – szól a közmondás, meg azt is mondják, hogy a tanulás maga az élet. Hasznos időtöltés, kikapcsolódunk a mindennapok problémáiból: itt találkozunk a barátokkal, a nyugdíjas klubtagokkal, régi ismerősökkel.

Nagyon jó előadásokat hallgatunk, nem emelnék ki az előadók közül senkit, mert mindenki nagyon jó volt a maga területén. Ha mégis ki kell emelni valakit, akkor dr. Barsi Ernő (nyugodjék békében) néprajztudós előadását emelném ki. A tanár úr a népi hagyományokról beszélt, amik ott élnek a legnagyobb költőink verseiben is. Nagy szeretettel beszélt Erdélyről, az erdélyi barátairól, a székelykapukról, a rajtuk lévő faragások jelentéseiről.

Erről eszembe jut, mikor az 1970-es évek elején Erdélyben jártunk, Korundon (fazekasfalu), azt mondta nekünk egy idős asszony: nem maguk a magyarok, hanem mi. Meglepődtem és azt mondtam, miért mond ilyet, hisz mi is és ő is magyarul beszélünk. „Igen ám” – mondja –, „de nekünk minden nap meg kell harcolnunk a magyarságunkért, maguk meg készen kapták azt”. Csak később értettem meg, mit is akart mondani.

Visszatérve az előadásokra, nekem nagyon tetszett, ahogy a szent korona titkát próbálják megfejteni, számítástechnikai módszerrel bizonyítani, hogy Szent István korából származik.

Tevékeny időskor – tanulás egy életen át című előadás, A város, ahol élünk című előadás is nagyon tetszett, de nem sorolom tovább, minden előadás nagyon jó volt!

Én úgy gondolom, hogy nagyon sokat tanultunk, köszönet érte a Széchenyi István Egyetemről, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Karáról érkező előadóknak, a Kisalföld napilapnak, a Pannon Nyugdíjas Szövetségnek.

„Sokat kell tanulni az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud!” (Széchenyi István)

 

Idősvonal